Genel, Şifalı Bitkiler

Anadolu’nun Endemik Bitkisi Sığla Ağacı

Anadolu’nun Endemik Bitkisi Sığla Ağacı

Sığla Ağacı Nedir, Nerelerde Yetişir?

Bilimsel adı Liquidambar orientalis olan sığla ağacı Anadolu’muzun nesli tükenmekte olan mucize ağaçlarındandır. Amber Ağacı, Günlük Ağacı gibi isimlerle de bilinir. Anadolu’da milyonlarca yıldır doğal olarak yetiştiği bilinir.

Dünya üzerinde ise Amerika ve Çin’in bazı bölgelerinde yetişmekte olan sığla ağacı ülkemizde güneybatı bölgemizde özellikle Muğla civarında yetişme alanı bulmuştur. Fethiye ve Dalaman Çayı boyunca doğal olarak bulunur. Bunun haricinde Antalya, Burdur ve Aydın illerimizde de sığla ağacına rastlamak mümkündür.

Oldukça dayanıklı bir ağaç olup; kolay sürgün sürebilmektedir. Öyle ki kurumuş dallar bile uygun koşullarda sürgün verebilmektedir.

Yaklaşık 300 yıl yaşabilme özelliği bulunan bu ağaç normal koşullarda 20 m’ye kadar uzayabilir. Nadir olarak 40 m boyuna kadar büyüyenleri de bulunmaktadır.

Ilıman iklimli, nemli, kumlu toprakları seven sığla ağacı çınar ağacına benzemekle birlikte yaprakları çınar ağacına göre daha açık renkli ve biraz daha küçük boyuttadırlar.


-------- Sponsorlu İçerikler --------

Sığla Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Anadolu’da çok eskiden beri bulunan sığla ağacından Anadolu’da yaşayan medeniyetlerde ziyadesiyle faydalanmayı bilmişlerdir. Batık Fenike gemilerinde içi sığla yağı dolu amforaların çıkması Fenikelilerin Akdeniz ticaretinde bu ağaçtan faydalandıklarını göstermektedir.

Hazır sığla yağından söz açılmışken bu yağ kozmetik sanayisinin vazgeçilmezidir. Kendine ait hoş kokusu ve parfümlerdeki kalıcılığı artırması onu bu alanda ayrı bir yere oturtmuştur. Kozmetik sanayisinde ‘fiksatör’ yani sabitleyici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bitkiden elde edilen sığla yağı antiseptiktir. Mantar, uyuz gibi cilt hastalıklarında başarı ile uygulanabilmektedir. Dış yaraların temizliğinde ve tedavisinde kullanılabilir. Parazit düşürücü yönü vardır.

Sığla ağacının kabukları da hoş kokusu ile tütsü olarak kullanılmaktadır. Özellikle mevlit ve kilise ayinlerinde kullanılmakta ve bu yönüyle günlük ağacı olarak anılmaktadır.

Bunların yanı sıra tarihte de kullanımı ile bilgilere rastlamak mümkündür. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde sığla yağının cüzamlıları tedavi etmek için kullanıldığını belirtmiştir. Hipokrat’ın sağaltıcı etkisi dolayısı ile tedavi amaçlı kullandığı belirtilmiştir. Mısır kraliçesi kleopatra’nın yağını parfüm olarak kullandığı; yine Mısırlıların mumyalama işlemlerinde sığla yağı kullandıkları bilinmektedir.

İlginizi çekebilecek yazılar:

Vanilya Nedir? Vanilya Bitkisi Hakkında 


-------- Sponsorlu İçerikler --------

İlginizi Çekebilir: